retrosite

 

Üdvözlő

Üdvözet a közel múltban.Szeretnék egy kis gyermekkori hangulatot teremteni a közép korosztálynak.Na nem azért, mert vissza óhaljtom azokat a "boldog" időket.hanem, mert jó volt gyereknek lenni abban a kicsit lassabb világban.Kellemes időtöltést, nosztalgiázást a Retro site - on.(egész estés filmek,mesék.Pl:Lúdas Matyi és más ifjusági és tv filmek)


A hét videója:


 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

j

              Ray Kroc 

 

                                                                                            Itt az első

A McDonald’s a világ egyik legnagyobb gyorsétteremi üzlethálózata. Az üzletek túlnyomó része nem a cég tulajdonában van, hanem franchise rendszerben működik, amelynek alapján az egyes éttermeket más vállalkozások létesítik és üzemeltetik és ezeknek a McDonald’s cég védjegyei használatára és más szolgáltatásokra (például üzletviteli know-how használatára) ad engedélyt, ellenérték fejében. A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják.

A cég védjegyei 

A cég számos védjeggyel rendelkezik, többek között:

 • M (ábrás, ív formájú)
 • Ronald McDonald feliratú bohóc figura
 • Big Mac
 • McDrive
 • Fry Boys
 • Fry Girls

Néhány adat (2005) 

McDonald's éttermek a világ országaiban
 • Éttermek száma: 31 000
 • Vevők/nap: 50 000 000
 • Vevők/nap/étkezde: 1 700
 • Alkalmazottak száma: 447 000
 • A 3. magyar étterem és egyben az első McDrive étterem Győrben épült meg.

A McDonald’s Magyarországon

Bár nem ez a cég találta ki a hamburgert vagy a gyorséttermet, napjainkban a neve szinte egybeforrt ezekkel. A külföldi gyorsétkezdék közül elsőként jelent meg a magyar piacon. Első étterme 1988. április 29-én nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Régiposta utcában;[2] háttérüzemét Bábolnán állították fel. A nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani; a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került.[2] A tizennégy órás nyitva tartás alatt percenként több mint tízen jutottak hozzá a kívánt ételhez.[2]

A leginkább egyedinek nevezhető éttermet a Nyugati téren, a pályaudvar mellett alakították ki az egykori vasúti étkezde patinás épületében, az ország második gyorséttermeként 1990-ben. Ugyanebben az évben készült el első vidéki éttermük Győrben.A McDonald’s szintén első volt a drive-in szolgáltatás bevezetésével, amelynek lényege, hogy a gépkocsiban ülő vásárlót anélkül szolgálják ki, hogy ki kellene szállnia (McDrive). Szintén 1990-ben adták át Óbudán az első ilyen jellegű éttermet Magyarországon.A kültéri gyermekjátszótér bevezetése hasonlóképpen újdonságnak számított. 2008-ban megnyílt az első 50 000 főnél kisebb lakosságú városban Mosonmagyaróváron a McDonald's étterem. Az ötvenedik magyarországi McDonald’s éttermet 1996-ban nyitották meg; 2008 tavaszán pedig 95 működött az országban.[Dolgozóinak létszámát 3900 fő körülire becsülik.

A magyar szlengben a McDonald’s éttermeket Mekinek becézik. 2009. augusztus 28-án nyílt meg Magyarország 100. McDonald’s étterme Győrött. Ez a város 3. étterme.

Ellenzői 

 • Nagy-Britanniában az eddigi leghosszabb polgári eljárást (ún. McLibel-per, 1994–1997) folytatták le két környezetvédelmi önkéntes ellen, érdeksértő szórólapjuk miatt. Bár nyert a gyorsétterem hálózat, több hiányosságára is rámutatott az eljárás.
 • Filmet készítettek Super Size Me címmel a McDonald’s üzletpolitikája káros következményeinek demonstrálására.

Története

A McDonald's sokoldalú
Munkaadó, franchise partner, minőségellenőr és még sok egyéb- ezek vagyunk mi. De nekünk mind közül a vendéglátó szerepe a legkedvesebb. Cégünk legnagyobb erőssége vendégeink igényeinek gyors felismerése és kielégítése. Jelmondatunk is méltó a jó vendéglátóhoz: minőség, gyors, barátságos kiszolgálás, tisztaság és kedvező árak.

A McDonald's-történet röviden

1948: Richard és Maurice McDonald december 20-án megnyitják átalakított gyorséttermüket San Bernardinóban, Kaliforniában

1953: Az "arany ívek" először egy phoenixi éttermen jelennek meg

1955: Ray Kroc megvásárolja a McDonald testvérek étterem-koncepcióját, és megnyitja az első McDonald's éttermét Des Plaines-ben, Illinois államban.

1957: Meghatározzák a mindmáig kötelező érvényű alapelveket: minőség, igényes, gyors kiszolgálás, tisztaság

1966: Ronald McDonald, mint a McDonald's hivatalos gyermek-szóvívője először jelenik meg az amerikai TV-ben

1975: Sierra Vista-ban, Arizona államban megnyílik az első McDrive

1986: Megszületik a Big Mac™ index, amely a nemzeti valuták vásárlóereje alapján mutatja be azok felül- vagy alulértékeltségét

1988: megnyílik az első magyarországi McDonald's étterem, Budapesten a Régiposta utcában

1990: megnyílt a világ legszebb McDonald's éttermeként nyilvántartott egység a Nyugati Pályaudvarnál, az első vidéki étterem Győrött valamint az első magyarországi McDrive Óbudán

1992: az első vidéki McDrive nyitása Székesfehérvárott

1993: az első autópálya-étterem nyitása a bábolnai pihenőben az M0-ás autópályán

1995: az első étterem a Balaton partján, Siófokon

1996: megnyílt az 50. Magyarországi McDonald's étterem

1997: minden 50.000 fővárosi lakosra jut egy McDonald's étterem

1999: a McDonald's iránti igény növekedését jelzi, hogy két vidéki városban is nyílik harmadik McDonald's étterem

1999: Megnyitja kapuit a magyarországi Ronald McDonald Ház. A világon ez a 200., Közép-Európában pedig az első "otthon távol az otthontól"

2002: a McDonald's átvesz néhány éttermet a magyar piacról kivonult Wendy's-től és Quicktől, és átalakítja azokat

2003: megnyílik a 85. McDonald's étterem Magyarországon

Vissza


A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human